Momad de Overtuigde

Momad, een Arabische man halverwege de 50, die mij doet denken aan mijzelf. Momad is gevlucht voor de oorlog, na tientallen jaren te hebben gewerkt in verschillende landen in bouwprojecten. Sinds hij in Nederland woont hoort hij: “Je bent misschien wel te oud om nog een goede baan te vinden. Je spreekt de taal niet en je bent fysiek niet meer zo fit.” 

Het zal je maar gezegd worden! Maar Momad is overtuigd dat hij het desondanks hier gaat redden.

Zelf hoorde ik op de lagere school dat ik mijn droom als verpleegkundige niet zou kunnen waarmaken, want als dyslecticus kon ik niet naar de MAVO. Maar ik was overtuigd van mijn kansen! Op de MAVO kreeg ik te horen dat ik te hoog had gegrepen. Toch maakte ik het af. En tijdens mijn opleiding tot verpleegkundige zeiden ze ‘je snapt het niet’.

Nu ben ik die verpleegkundige. Maar ook blijk ik als NLP-master, wel degelijk erg handig te zijn met taal. Maar dan taal die het hart bereikt. En daar gaat het mij om. Ik ben al die nee-zeggers erg dankbaar. Ze hebben mij getraind om door te zetten en mijn droom te realiseren. Doorzetten, omdat je weet dat het kán, soms tegen alle adviezen in.

En Momad? Hij zet het Ithaka/Droomstatus programma in om zijn plan te realiseren en koerier te worden. Elke week verteld hij welk inburgeringsexamen hij heeft gehaald. Elk nieuw Nederlands woord dat hij hoort, schrijft hij op en stopt niet voordat hij het begrijpt. Ithaka gelooft in mensen als zij motivatie tonen om hun leven vorm te geven.

Na het behalen van zijn inburgeringsexamens is Momad gestart mij zijn rijexamen. Ook dat heeft hij in één keer behaald.

Nu is Momad klaar voor de volgende stap: solliciteren als koerier. Ik weet zeker dat Momad binnen de kortste keren zijn baan als koerier heeft. Want hij gelooft dat het kán.

Dat is Momad. Dat is Ithaka. Met focus je droom realiseren.

Leven met een glimlach in je ogen.

Scroll naar boven