Interview met Blik op Werk

“Iedereen is goed in iets, samen zijn we goed in alles”

De Ithaka Academie begeleidt mensen vanuit hun motivatie via werk naar een plek in de samenleving. Door middel van een plan van aanpak worden diverse doelgroepen geholpen naar werk of ondernemerschap. “Werk is zoveel méér dan het hebben van een contract”, vertelt Patrick Groenewegen. “Naast ritme in de week en collega’s, is het ook een manier om je te identificeren, mee te doen en de taal te leren. Statushouders hebben moeite om werk te vinden, ondanks de tekorten op de arbeidsmarkt. De Ithaka Academie stelt dan ook dat we in Nederland niet te maken hebben met een tekort aan arbeidskrachten, maar met een matching probleem.”

Huidige systeem grootste uitdaging
“Het huidige systeem is de grootste uitdaging. In de samenleving benadrukken wij de tekorten bij mensen die aan de zijlijn staan, zoals: je hebt geen geld en geen huis. Laten we voortbouwen op wat er wel is. Wij willen dat iedereen zelfredzaam is, maar het ontbreekt aan uitleg. Statushouders horen dat ze geen fouten mogen maken, dat deze gevolgen kunnen hebben voor hun procedures. Geef mensen het voordeel van de twijfel.

Daarnaast ontbreekt het ook vaak aan begeleiding bij de toekomstige werkgever, wat zorgt voor onnodige uitval. Het team van de Ithaka Academie geeft mensen een kruiwagen, zoals iedereen deze heeft gehad in welke vorm dan ook, en geeft een duwtje in de juiste richting. Wij helpen zowel de werknemer als de toekomstige werkgever, zo ontstaat een duurzame match.”

Verder lezen? Lees het hele interview op de website van Blik op Werk.

Scroll naar boven