De kracht van peer-to-peer begeleiding

Op 14 mei 2022 stond er een mooi interview van decaan Landry Njoya in het AD. Een indrukwekkend verhaal en het lezen waard. Net zo indrukwekkend als alle mensen die wij begeleiden in onze groepen. Mensen die statushouder zijn, nieuw of al langer in Nederland. Kort in de bijstand of al heel wat jaren. Mensen die allemaal op hun eigen wijze hun best doen om te integreren in de Nederlandse samenleving. Voor iedereen die denkt dat dit eenvoudig is: voel je vrij om bij ons langs te komen en zelf mee te maken wat er allemaal komt kijken bij het integratieproces.

img-5

Maar nu naar de reden van dit blog: de kracht van peer-to-peer.

Iedereen zal het herkennen. Wanneer je iets ingrijpends hebt meegemaakt, dan is de troost en herkenning het meest met de mensen die in dezelfde schoenen hebben gestaan. Zo ook rondom het integratieproces. Bij Ithaka werken we met ervaringsdeskundigen. Mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. Bertrand uit Burundi, Mohamad uit Syrië, Landry uit Kameroen: allemaal met een persoonlijk verhaal. Allemaal met ervaring, waardoor er vertrouwen ontstaat met de mensen die wij nu begeleiden naar banen, op welke wijze dan ook.

Begeleiding die effectief is omdat we hiermee aansluiten op de belevingswereld van onze deelnemers. Er is herkenning en daardoor ook sneller een vertrouwensrelatie. Op het moment dat dat vertrouwen er is, is er ruimte om nieuwe dingen te leren.

Dat is hoe Ithaka werkt: samen, naast de deelnemers, gelijkwaardig en vanuit vertrouwen.

Scroll naar boven