Ik zal de komende weken wat meer posten over de arbeidsmarkt en hoe we vraag en aanbod meer op elkaar kunnen laten aansluiten. Dat doe ik, omdat ik de afgelopen periode vaak de problemen en de diagnose van onze arbeidsmarkt hoor, maar weinig oplossingen:
- Werkgevers die geen personeel kunnen vinden.
- Werknemers die geen personeel kunnen vinden.
- Sectoren die niet aan de vraag kunnen voldoen, omdat er geen personeel is dat de opdrachten kan uitvoeren.
- afnemend welzijn bij werknemers, zoals ABNAMRO rapporteerde.
- werkgevers die mensen met een beperking niet aannemen, omdat ze de lasten niet kunnen dragen als de werknemer ziek thuis komt te zitten.
En zo kunnen we nog wel even doorgaan.
Dat is jammer, verkeerd voor iedereen en ook onnodig, zoals Ithaka steeds weer aantoont.
Ithaka begeleidt mensen met grotere afstand tot de arbeidsmarkt naar banen. Dat betekent nadrukkelijk niet, dat deze mensen niet gekwalificeerd zijn!
Neem Emmanuel. Een jongeman uit Oeganda met een PhD in de agronomie. Een agronoom is iemand die methodes ontwikkelt om de kwalitatieve productie van onder andere groenten te verbeteren. Een sector waar Nederland in voorloopt en een gidsland in is. Emmanuel zag dat, studeerde goed af en kreeg een werkvergunning. Ook had hij een huis geregeld en hij kwam vol plannen naar Nederland. En daar begon de administratieve ellende.
Eenmaal aangekomen, bleek de huisbaas verdwenen en was er dus geen woning. Als je geen woonadres hebt, betekent dat geen BSN. Dan kun je geen bankrekening openen, wat je op zijn beurt weer kansloos maakt op de arbeidsmarkt.
Dus Emmanuel stond hier in Nederland met de toestemming om te werken aan de ene kant en de onmogelijkheid om te gaan werken aan de andere kant. Klem in het systeem met een schijnbaar onoverbrugbare afstand tot de arbeidsmarkt.
Schijnbaar… want wij konden de juiste knoppen indrukken. Met een beetje hulp bleek Emmanuel snel te kunnen registreren, zijn BSN aan te vragen en te solliciteren. Hoe dat verder afliep omschrijft hij hieronder in zijn eigen woorden. Emmanuel heeft geen gebruik gemaakt van het sociale stelsel, werkt nu fulltime en is een tevreden en gelukkige agronomist bij een bedrijf dat een tekort heeft aan goed gekwalificeerd personeel.
Er zijn veel kennismigranten. Mensen die heel graag werken en dan klem raken in het systeem. Met eenvoudige hulp was Emmanuel in staat om zelf zijn weg te vinden, maar het scheelde weinig of hij kon alleen maar naar Oeganda terug en daarmee zijn studie niet omzetten naar een baan waaraan juist in Nederland enorm veel behoefte is.
Het verhaal van Emmanuel is een voorbeeld van hoe we steeds weer eenvoudig kunnen werken aan een oplossing, waardoor geen enkele kennismigrant onverrichter zake weer terug moet.
Hieronder kunnen jullie de woorden van Emmanuel lezen:
Dear Patrick,
My journey from Uganda to the Netherlands as an Agriculturalist through the Orientation Visa was a brave decision I made in life. Almost everyone I met before told me it was going to be a rocky adventure, especially with the complex Netherlands’ structure of BSN, finding a job and fitting into the advanced technology driven Dutch Agriculture sector.
Interestingly, just one call with Patrick was a game changer, my esteem and confidence was revived. All he told me was that ‘with your self motivation, enthusiasm and ambitiousness, it is going to be well soon, stay focused and you will achieve your dreams’. Within one month, I got a good job in the Agriculture sector which was my dream. I am extremely happy to be back on my feet and remain indebted to Ithaka academy for the support they offered me in the Netherlands.
I wish the world had more people like Patrick.