Aïsha de Doorzetter

Beste allemaal, de komende tijd ga ik jullie verhalen vertellen. Verhalen over mensen die hun leven in Nederland oppakken en zich voorbereiden op een baan in ons land.

Vandaag het verhaal over Aïsha. Zij is naar Nederland gekomen vanwege dreiging en grote onveiligheid in haar land van herkomst. Daar heeft ze scheikunde gestudeerd en een goede bijpassende baan. Door deze onveiligheid is Aïsha gevlucht en eenmaal in Nederland gestart met inburgeren en het opstarten van een nieuwe toekomst.

Aïsha is er vol voor gegaan. In korte tijd leerde zij de Nederlandse taal en heeft ze zich verdiept in de Nederlandse cultuur. Thema’s als: Hoe gaan mensen hier met elkaar om? Welke banen zou ik hier kunnen krijgen? Welke opleidingen heb ik daarvoor nodig en hoe kan ik het beste solliciteren? Aïsha viel op door haar slimme vragen. Vragen van een doorzetter.

Bij Ithaka, in samenwerking met Droomstatus, hebben we Aïsha begeleid. We hebben haar CV opgesteld en haar diploma omgezet naar het Nederlandse systeem. Aïsha kreeg een collega- scheikundige als begeleider die haar vertelde hoe het Nederlandse bedrijfsleven werkt en welke mogelijkheden er voor haar zijn. Aïsha wil zo perfect mogelijk Nederlands leren, daarom heeft ze naast het reguliere aanbod nu ook een ‘taalbuddy’ die wekelijks Nederlands met haar spreekt.

Aïsha haar volgende stap is om via een stage kennis te maken met de Nederlandse arbeidsmarkt en toekomstige werkgevers. Gebleken is dat stages vaak een succesvolle eerste stap is tot het verkrijgen van een baan. Een baan als scheikundige is wat Aïsha nastreeft, want…

Werken… betekent eigen inkomen hebben, onafhankelijk zijn, collega’s hebben, meedoen in de samenleving, belasting betalen, een positie hebben.

Werken is zoveel méér dan een baan hebben met een salarisstrook aan het eind van de maand. Werken biedt hoop, biedt perspectief. Werken maakt een nieuwe start mogelijk. Een nieuwe start na alles opgegeven te hebben, leven in angst en onzekerheid en leven in afhankelijkheid.

Dat is Aïsha. En dat is Ithaka. Leven met een glimlach in je ogen. Of in de woorden van Aïsha: ‘ik heb weer hoop gekregen en geloof dat ik in Nederland weer een mooie baan kan vinden’.

Scroll naar boven